Skip to main content

Zwarte band examens in november

Diverse leden van onze vereniging zijn uitgenodigd om later dit jaar, op zaterdag 9 november, examen af te leggen voor hun zwarte band of volgende dan.

Zwarte band in Korea

Vijf jonge talenten hebben een uitnodiging ontvangen om examen af te leggen voor junior zwart. Het gaat om Annemarie, Marjan, Mariëlle, Aenea en Pieter.

Yudanja

Vanaf de eerste t/m de vierde dan spreken we van yudanja. Wilco heeft een uitnodiging ontvangen om examen af te leggen voor zijn eerste dan, terwijl Elena is uitgenodigd voor haar tweede dan-examen.

Godanja

De godanja zijn mensen die een vijfde dan of hoger hebben. Op 9 november hopen vier leden examen af te leggen voor zo’n hoge graad. Levi hoopt examen te doen voor vijfde dan, en Evert, Jelle en Paulus zesde dan examen mogen afleggen.

Dan-examens

Het vierde dan examen is volgens het reglement van de World Hankimuye Federation de meestergraad. Je technische kennis zou dan voldoende moeten zijn om zelfstandig een school te runnen. Vanaf het vierde dan-examen wordt naast het technische kunnen, ook de inhoudelijke kennis getoetst. Het examen voor vijfde dan is het laatste examen waarbij de technische kunde volledig wordt getoetst, de kandidaat moet in staat zijn om het volledige curriculum te kunnen tonen. Dit betekent niet dat er vanaf zesde dan geen examen meer hoeft te worden afgelegd. De nadruk ligt iets meer op de inhoudelijke kennis en alleen diegene die zich lange tijd hebben ingezet voor de club of federatie worden uitgenodigd voor een examen voor zesde dan of hoger.

‘Time in grade’

Bij dat laatste is vooral ook belangrijk hoe lang iemand zich heeft ingezet. Daarom wordt het zogenaamde ‘time in grade’-principe toegepast. Je kunt pas examen afleggen voor je volgende dan nadat een vooraf gestelde tijd is gepasseerd. Tussen de eerste en tweede dan is dit twee jaar, tussen tweede en derde dan drie jaar en tussen derde en vierde dan zit minimaal vijf jaar. Voor elke hogere dan geldt dat er steeds vijf jaar tussen elke graad moet zitten. In 2017 werden binnen onze vereniging de laatste examens voor een hogere dan afgelegd.