Skip to main content

Spannend dagje

Vandaag was het dan zover, de dag waar jaren lang naar toe is gewerkt. De dag waarop Alie, Alieda, Jan en Willem examen af mochten leggen voor hun zwarte band. De spanning was om te snijden.

Iedereen stond op tijd op het metrostation. Toen we bij de gym aankwamen waar het examen afgenomen zou worden, arriveerde Ko Sehwan ook net. Snel omkleden en beginnen met warming-up. Om de zenuwen iets te kalmeren, ging Ko Sehwan iedereen maar even een minuutje laten rollen en konden de cirkeltechnieken nog even door worden genomen. Inmiddels was onze examinator, meester Yang Yong-seok (9de dan) ook gearriveerd en gaf hier en daar nog wat tips.

Groene band

Hendrik en Albert beten de spits af. Zij legden examen af voor de groene band. Beide heren lieten een prima examen zien. Het was duidelijk te merken dat ze de afgelopen weken veel en vaak hebben getraind.

Zwarte band

Nadat Hendrik en Albert hadden laten zien wat ze waard zijn, was het de beurt aan Alie, Alieda, Jan en Willem. Het werd een zwarte band examen waarbij er flink druk werd gezet. Goed kunnen presteren onder stress is een belangrijke graadmeter op het examen.

Naast de reguliere examenstof, werd ook nieuwe stof gevraagd waar de afgelopen dagen extra is gewerkt. Zo kwamen bijvoorbeeld de guard passes en het voorkomen van guard passes voorbij.

Ondanks de airco werd er toch flink gezweet. Maar zweet is vet dat huilt, lazen we ergens.

Nadat ook het onderdeel sparren was afgerond, konden de examinatoren beraadslagen. Daar hadden ze niet lang voor nodig. Het examen was natuurlijk eigenlijk al begonnen toen ze twee geleden voor het eerst in Seosan op de mat stonden. Na de uitreiking van de banden, was er nog tijd voor foto’s.

Lunch

Na het examen trakteerde meester Yang ons op Koreaanse barbecue. We hebben de afgelopen twee weken ook uitgebreid kennis kunnen maken met de Koreaanse keuken. Eerder deze week gaf meester Nam ons het compliment dat we gemakkelijke eters zijn. Ook hij krijgt wel vaker bezoekers uit het buitenland, maar lang niet iedereen schikt zich even gemakkelijk naar de Koreaanse keuken. Wellicht hielp het dat we in aanloop naar deze reis in Nederland een paar keer Koreaans hebben gegeten.

De lunch smaakte weer voortreffelijk. Door familie de Vries werden we nog getrakteerd op een ijsje, en daarna terug naar het hotel om koffers op te halen en op te frissen.

Wolmido

Er was nog wat tijd over en dus bezochten we nog snel even de boulevard in de wijk Wolmido. Je kunt het een beetje vergelijken met de pier in Scheveningen. Het leverde het volgende vermakelijke filmpje op:

Hier nog wat foto’s van Wolmido:

Afscheid

Het was nu echt tijd om afscheid te gaan nemen van de de Vriesjes en Rients. Een uurtje later werden ze afgezet op het vliegveld. De overblijvers werden weer netjes bij het hotel afgezet. Om hun verdriet te verwerken, werd een noraebang bezocht. Daarna was het tijd om koffers te gaan pakken. Morgen is het Koreaanse avontuur voor Alie, Alieda, Willem B, Willem R en Klaas ook afgelopen. Ryan reist door naar Japan, David blijft alleen in Korea achter. Hij spreekt over zes maanden vloeiend Koreaans.