Skip to main content

Lekker getraind

Het verschil tussen de mensen die er al wat langer zijn en die net aangekomen zijn, is merkbaar. Terwijl de eerste groep al redelijk geacclimatiseerd is, loopt de rest als jetlag zombie rond.

Jetlag of niet, de training begon om zeven uur met een stukje hardlopen en daarna ademhalingsoefeningen. Als je nu denkt dat we daarbij lekker op een matje zitten of liggen, dan heb je het helaas bij het verkeerde eind. In een diepe stand allerlei bewegingen uitvoeren waarbij je dan ook nog eens op je houding en ademhaling moet letten. Rug recht! Diep staan! Ontspannen! Het resultaat is een brandend gevoel in je bovenbenen.

Ko Sehwan Hwansangdobeop

Ontbijt

Na de eerste training konden we terecht in de keuken voor het ontbijt. Brood, gebakken ei, tomaat, komkommer en natuurlijk beleg meegenomen uit Nederland. Na het ontbijt tijd om te wassen en de was te doen. Daarna begon de volgende training: hankimuye striking. Veel aandacht voor details en body mechanics. Hoe stoot je zo hard en snel mogelijk zonder onnodig energie te verspillen. Al snel bleek dat het houden van de juiste afstand daarbij zeer belangrijk is.

Na de training konden Alie, Alieda en Klaas samen het Sehwan en Harang wat boodschappen doen in de stad. Net op tijd voor de lunch terug. Vandaag stond budae jjigae op het menu. Een gerecht met een interessante geschiedenis. Tijdens de Koreaanse oorlog was het lastig om aan eten te komen. Het enige wat in redelijke hoeveelheden aanwezig was, waren Amerikaanse rantsoenen. Veel spam, mais en worsten. Dit werd gemixt tot een pittige soep met gojuchang (Koreaanse peper pasta). De soep bleef ook na de oorlog populair en is redelijk gemakkelijk thuis te maken. Tegenwoordig is het aantal ingrediënten trouwens flink uitgebreid.

Koffie

Na de lunchen togen sommigen naar een nabij gelegen koffie café om daar te genieten van een ijskoffie of smoothie. Anderen (lees: Klaas) gebruikten de tijd voor een middagdutje.

Om vier uur begon de volgende training. Grappling, oftewel worstelen en grondgevecht. Een dynamische training waarbij steeds van tegenstander werd gewisseld. De mat leek na afloop meer op een zwembad. We moeten nog ontzettend aan de temperatuur wennen.

Het avondeten bestond uit noedels met zeevruchten. Een betere omschrijving is waarschijnlijk: het avondeten bestond uit knoflook met noedels en wat mossels en stukjes inktvis. Volgens sommigen zal die gerecht op Urk nooit aanslaan, anderen schepten een tweede keer op.

Avondtraining

Na het avondeten kon iedereen eerst even uitbuiken. Er werden plannen gemaakt voor de invulling van de zondag. De meesten willen graag een Koreaanse kerkdienst meemaken. Meneer Kim die eigenaar is van de faciliteit waar we verblijven, heeft ons toen uitgenodigd om morgen bij hem te komen kerken. Dat aanbod hebben we natuurlijk geaccepteerd en nu is David een speech aan het voorbereiden zodat hij ons netjes in het Koreaans kan introduceren.

De avondtraining staat in het teken van examentraining. We hebben vier kandidaten voor de eerste dan in de groep. Meester Ko Sehwan zet de laatste puntjes op de ï.

De dag werd afgesloten met het schoonmaken van de mat, douchen, matjes uitrollen en slapen. Morgen een rustdag, maandag weer volop aan de bak.