Skip to main content

Groene band!

Vandaag is de laatste complete trainingsdag hier op het hankimuye hoofdkwartier. Een plek waar we langzaam van zijn gaan houden. Morgen rijden we naar de stad Incheon en begint voor ons de ‘vakantie’. Dan gaan we weer van vier per dag naar vier keer per week trainen, en gebruiken we de overige tijd om kennis te maken met Seoul en omgeving.

Voordat het zover is, moeten we nog wel deze dag overleven. Het riedeltje is inmiddels bekend; om zeven uur begint onze dag met de eerste training. De tweede training van de dag werd gegeven door een gastinstructeur, Choi Won-yeong. Meester Choi heeft vroeger hapkido gedaan, maar richt zich tegenwoordig op Koreaans kickboksen en Muay Thai (Thais boksen). Er zijn veel verschillen tussen hoe wij slaan en schoppen en hoe meester Choi dat doet. Gelukkig zijn er ook veel overeenkomsten en dat maakt zo’n lesje cross-trainen extra interessant. Tel daar bij op dat meester Choi over een ongelimiteerde hoeveelheid energie lijkt te beschikken en je zult begrijpen dat het twee intensieve uurtjes werden.

Inmiddels is ons filmpje van gisteravond ook gemonteerd en door ons flink gespamd op diverse social media. Mocht je het gemist hebben, kijk dan hier.

Ontbijt en lunch

Tijdens het ontbijt werden we getrakteerd op diverse warme rijstgerechtjes. Dat is toch even wat anders dan brood. Gelukkig hadden we gisteren ook volkorenbrood ontdekt in de super, dus er kon eventueel ook een boterham met kaas, hagelslag of pindakaas worden genuttigd.

Geen ‘rare’ verrassingen tijdens de lunch vandaag. Integendeel, we werden getrakteerd op samgyeopsal en galbi. Dat zegt je wellicht niets, maar als ik zeg speklapjes en gemarineerde stukjes bief, dan begrijp je wellicht dat de pan vandaag vrijwel schoon terug naar de keuken ging. Daarna hadden we wel een uurtje nodig om uit te buiken. Niemand leek medelijden te hebben met Klaas die op dieet is en zich dus niet vol overgave op deze lunch kon storten.

Middag

Ko Sehwan is met meester Choi naar Incheon gereden om een busje op te halen waarmee wij morgen dan weer naar Incheon kunnen. Klaas kon daarom de middagles voor zijn rekening nemen. Het thema, grappling, bleef onveranderd, maar met de uitleg in het Nederlands is het toch ook weer even anders.

Avondeten

‘s Avonds stond er manduguk op het menu. Mandu is Koreaans voor dumpling en guk staat hier voor soep, dumpling soep dus. Samonim heeft ons de afgelopen dagen steeds weer weten te verrassen met allerlei heerlijke, authentieke Koreaanse maaltijden. Een reis als deze is niet alleen leerzaam op het gebied van martial arts, maar betekenen ook een onderdompeling in de Koreaanse cultuur die je als toerist niet snel mee zult maken.

De avond

Omdat we morgen vertrekken, moest er ‘s avonds nog wel eerst flink opgeruimd worden. Er zijn de afgelopen dagen de nodige flesjes water en frisdrank doorheen gejaagd. Koffers moesten ook opnieuw gepakt worden. Alleen het hoog nodige paraat houden voor de lessen van morgen.

Examen

Ook stond er nog een examen op het programma. Marretje die er als één van de eersten was, gaat helaas vrijdag ook als eerste weer terug. Zijn traint nu al bijna een jaar bij Chongmukwan en is daarnaast ook nog met BJJ (Braziliaans Jiu-Jitsu) begonnen. Een echte fanatiekeling dus. Eigenlijk was de afgelopen week voor haar één groot examen, maar toch werd ze nog even stevig aan de tand gevoeld. Niet alleen Marretje deed examen, ook Rients moest laten zien wat hij waard was. Hij had wel te horen gekregen dat hij examen mocht doen, maar niet wanneer. Een kwartiertje voor het examen werd het hem meegedeeld. Natuurlijk waren beide kandidaten de afgelopen dagen al in de gaten gehouden, maar dat betekende niet dat het ze gemakkelijk werd gemaakt. Zo’n groene band moet natuurlijk wel verdiend worden! Allebei van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat!

Vieren

Die groene banden moesten natuurlijk wel gevierd worden en dus toog het hele gezelschap naar de stad op zoek naar iets te snacken. Het werd uiteindelijk een restaurantje waar ze diverse soorten kip serveren; Korean Fried Chicken.

Morgenochtend om 7:00 uur de laatste training hier op het WHF hoofdkwartier. Volgende week nog een paar trainingen in Incheon en Seoul. Dan hopen Jan, Alieda, Alie en Willem B. examen af te leggen voor hun eerste dan. Morgen rijden we naar de havenplaats Sorae, net ten zuiden van Incheon, en gaat voor ons de vakantie beginnen. Donderdag staat een bezoek aan Seoul op de planning. We zullen ook daar verslag van uit blijven brengen.